Jämlikhet bygger vi här och nu!

Våra två kommunalråd i Vimmerby har efter mycket tankemöda (får man förmoda) kommit fram till att kommunchefen ska få en löneökning på 8%, samtidigt som den vanliga arbetaren – med en lön som är en tredjedel så stor – får nöja sig med omkring 2% ökning.

Anledningen är att kommunchefen gör ett så bra jobb säger Tomas Pettersson. Han säger det inte rakt ut, men jag antar då att han menar att kommunens högsta tjänstekvinna gör ett 4 gånger så bra jobb som kommunens medarbetare ”på golvet”. Han tillsammans med Helen Nilsson propagerar ju för att det ska vara 4 gånger så hög ökning till den högsta chefen som för den vanliga arbetaren. Hur de ska kunna bygga en kommun med positiv känsla av att arbeta för varandra genom att säga detta i media är en stor gåta som jag inte tror de ens själva har något svar på.

Nu är inte det här något unikt för Vimmerby. Ojämlikheten ökar i hela vårt samhälle, de rika blir allt rikare, och de som inget har får det allt tuffare. Politiker på högerkanten är ärliga med att det är såhär de vill ha det, ökade klyftor och motsättningar gör samhället bättre menar de. Socialdemokraterna påstår dock i ord att de vill ha ett jämlikt samhälle, men i handling hjälper de till att öka på ojämlikheten, t ex genom att öka löneklyftorna.

Även om utvecklingen inte är begränsad till Vimmerby så måste vi som lokala politiker utgå från vad vi har här. Jämlikhet byggs inte av någon annan någon annanstans, utan av oss, just här och just nu.

En viktig del av det är att vi som politiker måste gå före och visa att vi menar allvar. Därför har vårt parti sedan många år ett system med partiskatt som innebär att ingen politiker för Vänsterpartiet kan tjäna mer än 37 900kr/mån innan skatt på sitt politiska uppdrag, jämfört med omkring 60 000kr för våra kommunalråd idag. Det är en hög lön det med, men är i nivå med den övriga arbetsmarknaden. Medan andra politiker klamrar sig fast vid sina höga ersättningar visar vi i handling att vi menar allvar med ett jämlikt samhälle.

I Vimmerby kommun vill vi att det ska vara nära mellan politiker, tjänstemän och alla medborgare. Vi vill inte göra den klyftan bredare genom att öka löneskillnaderna, utan istället minska dem. Så bygger vi ett Vimmerby från grunden.

 

Lars Johansson, V