Vi har inte råd att vara klimatförnekare

Att vår planet mår sämre än någonsin har väl aldrig varit så tydligt som den här sommaren. Det har pågått massiva bränder runt om i världen och temperaturerna har slagit rekord på rekord. Jag älskar sol och värme, men jag har haft en klump i magen av obehag. Detta känns inte rätt, vi är påväg åt helt fel håll. Och det i raketfart.

Samtidigt som detta skrämmer mig, hörde jag igår en sak som nästan skrämmer mig mer. En av våra partiledare i riksdagen står och säger att han inte tycker vi ska kämpa för att få ner koldioxidutsläppen i Sverige utan lägga resurser utomlands.

Vi måste agera nu. Inte om 50 år, inte om 10 år, utan nu. Talesättet ”ingen kan göra allt, men alla kan göra något” känns mycket användbart i detta sammanhang.

I naturskyddsföreningens egna undersökning om vilket parti som är miljövänligast fick V högsta betyg. Vi är inga klimatförnekare. Vi vet att det krävs förändring nu! Det kräver att vi skärper  utsläppsmålen. Det kräver att hela Sverige går samman och visar resten av världen hur man skapar ett hållbart klimat. Det kräver att vi har politiker som inser allvaret. Som förstår att imorgon kan det vara för sent. Som förstår att miljön måste få gå före vinstintresset.

För vi vet ju alla att vi ärvde inte jorden av våra föräldrar, vi lånar den av våra barn.

 

Johanna H Cederstrand

Vänsterpartiet